Acvarii Marine

Scris de Specialistul tau. Posted in Acvarii

Principala diferenta intre acvariile de apa dulce si acvariile marine provine din faptul ca apa de mare contine numeroase saruri care ii dau niste caracteristici specifice, importante de cunoscut.
Apa de mare contine mai mult de saizeci de elemente in cantitati diferite, pricipalul element fiind clorul care reprezinta 54 % din masa totala a sarurilor, sodiul fiind pe locul doi cu 30 %. Aceste doua elemente impreuna formeaza clorura de sodiu si este principala sare din apa de mare. Pe langa cele doua elemnte la fel de importante sunt si : magneziul, sulful, calciul, potasiul si bromul.

Acvariu Marin

Caracteristicile acvariilor marine

  • Densitatea, PH-ul, TAC –ul, ciclul azotului, temperatura.
  • Densitatea variaza in functie de temperatura (scade daca temperatura creste) se masoara pentru a estima salinitatea. Densitatea trebuie sa varieze intre 1022 si 1024.
  • PH-ul intr-un acvariu marin nu trebuie sa coboare sub 8 si variaza intre 8 si 8.5; daca se depasesc aceste limite apar probleme fiziologice.
  • TAC- ul (Titrul Alcalimetric Complet) masoara cantitatea de carbonati si bicarbinati de calciu si de magneziu. Acestea fiind importante pentru mentinerea PH-ului si cresterea coralilor care sunt formati din carbonat de calciu.

Echilibrul acvariului marin

In acvariu trebuie sa existe un echilibru permanent intre oxigen, bioxid de carbon, plante si pesti. Numarul pestilor din acvariu au imporatnta deosebita atat din punct de vedere al consumarii oxigenului dar si al excretiilor care se transforma in azot , acesta fiind foarte toxic, apoi in nitriti care dau nastere la nitrati.
Intr-un acvariu bine echilibrat nu trebuie sa se depaseasca pragul limita de nitrati. In timpul zilei datorita fotosintezei, plantele absorb bioxidul de carbon care provine din respiratia pestilor dar si a bacteriilor pentru a-si extrage carbonul necesar cresterii si elimina oxigen.

Acvariu Recif

Pestii marini

Pestii marini se aclimatizeaza mai dificil mai ales in functie de alimentatie , tinand cont de compotamentul lor ( agesivi, grup, nevoia unui teritoriu ) pestii marini pot sau nu a convietui in acelasi acvariu.
Putine specii marine se reproduc in mod regulat in acvariu, cu exceptia pestilor clown , mult indragitul pestisor al copiilor din renumitele desene animate „Finding Nemo „ Anemonele joaca un rol important in reproducerea acestor pesti, pestii isi delimiteaza un teritoriu in apropierea anemonelor unde isi depun icre pe un suport, pot sa se reproduca tot la 2 – 4 saptamani.

Dintre pestii marini enumeram: pestele veverita (Adioryx cornutus), pestele soldat rosu (myripristis murjdan), gaterinul zebra (plectorhynchus orientalis), hamlet albastru (hypoplectrus gemma), hamlet auriu (hypoplectrus gumnigutta), pestele fluture lamaie (chaetodon miliaris), pestele inger, pesti clown (amphirion) etc.

Acvariu apa sarata

Importanta acvariului marin

Intr-un acvariu marin o importanta o au si nevertebratele datorita anemonelor si coralilor. Anemonele traiesc fixate pe substrat prin picior care joaca rol de ventuza, acestea sunt rezistente intr-un acvariu dar sa fie o apa bine luminata. Coralii traiesc intr-un schelet calcaros in care se pot retrage, sunt foarte dificili de mentinut intr-un acvariu si de aceea acvariile care contin corali trebuie echipate cu reactor de calciu.care se foloseste impreuna cu un sistem CO2 recomandat cu un PH controler pentru mentinerea constanta a valorii calciului din acvariu marin si a PH –ului. Prin reactorul de calciu se introduce calciu in acvariu in alta forma , care ajuta la tinerea in viata al coralilor.

In cazul in care doriti sa cumparati un acvariu marin, accesati site-ul Acvarii Marine, iar prin completarea formularului de contact puteti primi o oferta de pret si sfaturi referitoare la proiectul pe care urmeaza sa il demarati.