• Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Team Blogs
  Team Blogs Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Login Login form

Ciclidele din lacul Tanganyika

 • Font size: Larger Smaller
 • Subscribe to this entry
 • Print

Evolutia ciclidelor 

Lacul Tanganyika este renumit pentru abundenta sa uimitoare de bogata de diferite specii de ciclide. Multe dintre ele sunt endemice la lac si nu pot fi gasite nicaieri in lume, nici macar in lacuri si cursuri de apa din apropiere. Chiar daca mai multe lacuri din Africa au un numar mare de specii de ciclide descrise, lacul Tanganyika este locul unde gasim si colectam ciclide mai specializate si mai diverse. Peste 95% din ciclidele descrise de la lacul Tanganyika sunt endemice la lac. Motivul din spatele acestui gard inalt de specializare tine de o serie de factori care contribuie la evolutia prin studierea situatiei din lacul Tanganyika.

ciclide

Lacul Tanganyika este un lac foarte vechi, a fost format de catre fortele tectonice in urma cu aproximativ 20 de milioane de ani si prin urmare, s-au format si ciclidele, o specie care a evoluat in exemplare diferite de-a lungul anilor. Mediul in lac este foarte stabil si a fost asa milioane de ani, ceea ce ne da o sansa de a vedea rezultatul unei evolutii neintrerupte a ciclidelor. Lacul Tanganyika este un lac ingust cu o suprafata mica si o adancime maxima de 1470 metri, iar acest lucru face ca lacul sa fie mult mai stabil si mai putin influentat de schimbarile climatice.

ciclide

De milioane de ani, ciclidele din lac s-au extins devenind treptate mai multe si mai specializate si au evoluat intr-o multitudine de specii diferite. Acesta nu este un lucru neobisnuit pentru specia ciclidelor pentru ca sunt adaptate la un mediu foarte limitat si se gasesc doare pe cateva sute de metri distanta si pot fii foarte bine evoluate in diferite specii. Este comun pentru specia ciclidelor  sa afiseze o varietate de variante de culori in functie de localizarea lor geografica.

ciclide

Lacul Tanganyika este un sistem destul de inchis si acest efect este posibil din cauza faunei piscicole in cel putin doua moduri diferite. Pentru a incepe va voi spune ca aceata a cauzat o situatie in care o majoritate de specii au reusit sa ajunga in lac cu milioane de ani in urma. In al doilea rand, aceasta a dus la un grad extrem de ridicat de specii endemice. Atunci cand o noua specie evolueaza in lacul Tanganyika, este foarte dificil sa se raspandeasca in alte lacuri si in alte cursuri de apa. 

ciclide

Peste 200 de specii de ciclide au fost descrise de la lacul Tanganyika de experti de pesti care au banuit ca numarul lor vor creste dramatic si ca lacul ar fi mai bine explorat de oamenii de stiinta. Astazi, mai multe specii noi sunt descoperite si descrise in fiecare an, in ciuda faptului ca o marte parte a habitatelor marine sunt in curs de explorare metodica. Daca oamenii de stiinta si-au dat sansa de a supraveghea sistematic lacul, au ajuns la concluzia ca in fiecare an, ar creste radical inmultirea acestora datorita regiunilor mai adanci ale lacului.

 

Surse:

http://www.aquaticcommunity.com/cichlid/evolution.php

in Articole Pesti Hits: 666 0 Comments
Rate this blog entry:

Comments

 • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Leave your comment

Guest Sâmbătă, 18 August 2018