• Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Team Blogs
  Team Blogs Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Login Login form

Intretinerea plantelor din acvariu

 • Font size: Larger Smaller
 • Subscribe to this entry
 • Print

Plantele din acvariu se pastreaza in bune conditii daca le sunt asigurate cerintele fata de mediul care este potrivit fiecarei specii in parte.

Acvaristul trebuie sa urmareasca cu atentie evolutia fiecarei plante

Un acvariu plantat trebuie tinut sub observatie in mod atent. Dezvoltarea fiecarei plante e bine sa fie urmarita. Atunci cand plantele isi schimba culoarea si  au un aspect palit, ingalbenit, trebuie sa fie inlocuite cu plante tinere si in buna stare. Lumina are un rol important in viata plantelor. Lumina trebuie bine dozata si in afara de lumina naturala se va face o completare cu lumina artificiala. Din spectrul luminii plantele au nevoie in mod principal de portiunea rosie cuprinsa intre 610-700nm(ajuta la dezvoltarea vegetativa), cat si de portiunea albastra care se afla intre 410-450nm(benefica pentru dezvoltarea florilor). Excesul de lumina trebuie evitat pentru ca denatureaza fiziologic viata plantelor. Nici lumina insuficienta nu face bine vegetalelor.

Pentru a se indeplini interrelatia dintre plante si mediul lor de viata un acvarist e nevoit sa cunoasca locul de origine si cerintele fiecarei plante in parte. Plantele de la ecuator si tropice au nevoie de o iluminare de 12 ore pe zi, iar cele din zona temperata cer mai multa lumina. Cantitatea de lumina care s-a oferit plantelor in fiecare zi trebuie mentinuta constanta. Tot in functie de mediul natural se adapteaza si temperatura in acvariu. Plantele tropicale se simt bine cu o temperatura cuprinsa intre 24-28gradeC, iar restul vegetalelor se vor mentine intre 15-20gradeC. O crestere a temperaturii fata de cea adecvata conduce la accelerarea vitezei reactiilor in anamblul de transformari chimice si biologice. Cantitatile de oxigen si dioxid de carbon de care orice planta are nevoie sunt insuficiente la o temperatura ridicata. In afara de acest lucru plantele isi pierd vigoarea si isi tempereaza culoarea. Parametrii apei in acvariu trebuie adaptati(ph, duritate apa).

Toate plantele sunt frumoase, dar un plus in acvariu se poate aduce prin contrast. O deosebire izbitoare intre doua sau mai multe plante se va remarca placut imediat. De exemplu, plantele cu frunze rosii langa plantele cu frunze verzi sau plantele cu frunze mici alaturate celor cu frunze mari. Pentru o surpriza vizuala plantele de culori, marimi si forme diferite vor fi asezate in spatiu apropiat.

In mentinerea plantelor in acvariu un adaos de solutii nutritive este esential

Pentru o stare generala sanatoasa plantele de acvariu au nevoie de un supliment nutritiv (macroelemente si micronutrienti). Macronutrientii sunt necesari in cantitati mai mari- fosfor, potasiu, calciu, carbon, magneziu, sulf. Micronutrientii sunt necesari in cantitati mai mici pentru a inlesni fenomenul de crestere-cupriu, mangan, fier, zinc. Daca amestecul de substante nutritive este bine facut plantele vor creste repede si luminos.

Frunzele galbene, mancate de melci, usor ofilite sau atacate de alge se vor indeparta pentru ca nu se incadreaza in esteticul plantei respective. Unele plante cer interventii periodice de rarire sau de tundere. Prin aceste operatiuni se va dezvolta frunzisul si va deveni mai viu colorat.

 

Surse:

Plante de acvariu: Neculai Barabas

http://articole.famouswhy.ro/sadirea_si_intretinerea_vegetatiei_in_acvarii/

in Articole Plante Hits: 1254 0 Comments
Rate this blog entry:

Comments

 • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Leave your comment

Guest Sâmbătă, 18 August 2018